backpackingfjorton.blogg.se

En reseblogg om tre killar i 20 års-åldern som tänkt resa genom Nya Zeeland, utmed Australiens östkust och besöka några länder i Sydostasien.

Från en ö till en annan

Publicerad 2014-01-21 08:05:13 i Allmänt,

Hej läsarvänner! Nedan följer några rader om vad som hänt det senaste för den intresserade.

Dag nr 13 in på resan slog vi läger i den maoriinfluerade staden Rotorua i mitten utav nordön. Platsen är som den förra meningen avslöjar ett centrum för maorikultur och är även känt för sina heta källor/gejsrar, vilket lockade oss just hit.
För att komma maorikulturen lite närmare bokade vi här självklart in oss på en maoriafton i en maoriby belägen strax utanför Rotorua. (Vad kan vara ett bättre sätt för att lära känna kulturen?!). 
Kvällen i maoribyn var både spännande och intressant. Innan ankomsten till byn fick varje besöksgrupp utse varsin "hövding" som var tvungen att bli accepterad av maorihövdingen vid välkomstceremonin för att komma in i byn. Kravet för att bli accepterad var i princip att "hålla minen" när de krigsmålade stammedlemmarna dansade och räckte ut tungan framför dem, vilket samtliga "turisthövdingar" tycktes göra.
Inne i byn bjöds det sedan på dans, sång och mat av maorierna samt en hel del inslag av stammens seder och ritualer som även vi gäster fick delta i, med blandat resultat.. 

Någon mil utanför Rotorua besökte vi dagen därpå en plats med heta källor och gejsrar, Wai-O-Tapo Thermal Wonderland. Mycket häftig syn! 
När vi därefter var helt färdiga med Rotorua begav vi oss iväg till nästa ställe på vår rutt, staden Taupo, som ligger intill landets största sjö, Lake Taupo. Här hade vi ett par lugna dagar där vi bara slappade och njöt av nuet vid strandkanten av Lake Taupo innan vi for vidare ner till nationalparken Tongariro, som ligger vid södra änden av sjön. Här hade vi tänkt att gå en av världens finaste endagsvandringar(enligt Lonely Planet), men det slutade med att endast en i gänget genomförde denna, Oscar i detta fall. Detta pga att Simon blivit bestulen på sina skor några dar tidigare och att jag själv inte kände mig helt hundra för dagen. Men vackra vyer var det fick vi bekräftat av Oscar!

Efter besöket i nationalparken blåste vi sedan ner till den lilla kuststaden Whanganui, vilket visade sig vara ett lite förhastat val då vi missade att en av landets bästa forsränningar låg i närheten av det område vi kom ifrån. Typiskt! Så då var det bara att vända på kosan och styra tillbaka mot nationalparken och floden Rangitikie där utgångspunkten låg, eftersom vi var mycket angelägna om att prova på denna fartfyllda aktivitet.

Vägen dit var dock lite knepigare än vad vi räknat med, då vi flera gånger om trodde oss köra fel när vi smög fram längs de bergsbelägna grusvägarna som inte tycktes leda någon vart, vilket de sedermera visade sig göra. MEN, vad gör ett par timmars extra bilåkande när man är omgiven av en förtrollande natur och dessutom får sällskap av en flock hundratals får som blockerar vägen framför en precis som på film? Inte skadar det mig iallafall.o
När vi till slut kom fram visade sig att den aningen knöliga vägen dit verkligen var värt mödan! Forsränningen var mycket uppskattad hos alla tre. Med hjälp av den Robinson Crusoe-liknande guiden Derek från Kanada och hans kommandon hjälptes vi i teamet åt att parera forsens alla hinder och tog oss slutligen ner helskinnade. Vilken grej! Rekommenderas starkt till den äventyrslystne!

För tillfället befinner vi oss numera på sydön, i den lilla hamnstaden Picton, efter att tagit färjan över hit från huvudstaden Wellington under gårdagskvällen. På sydön väntas framöver ett fantastiskt landskap som vår vita Corolla ska få äran att färda oss igenom och slutligen avsluta med ett stopp i landets mest adrenalinfyllda stad, Queenstown. 

Här kommer en ny laddning bilder från våra senaste eskapader! Denna gång med beskrivning.


Välkomstceremoni i Tamaki Village.

Oscar och Simon deltar i maori-lek.


Maori-dans.


Såhär mysigt kan det ibland se ut när vi slår läger. Jag och Simon i tältet...


...och Grön i bilen.

De tre musketörerna vid Wai-O-Tapo Thermal Wonderland.


Den största heta källan i Wai-O-Tapo.


Bettan njuter av lugnet & solnedgången vid strandkanten av Lake Taupo.


Tongariro National Park.

En oväntad överraskning längs vägen.


Forsränning på gång i River Valley.

Lagbild med Derek.


Grön blickar ut mot nya landområden.
 

Må gott!

//Mattias



Kommentarer

Postat av: Mamma och pappa Grön

Publicerad 2014-01-21 16:46:42

Härligt att höra från er igen - tack för väl skrivna rader Mattias.....å vilka bilder sen.
Går och längtar varje dag efter att ta del av er resa - nu äntligen en liten uppdatering. :-)
Förstod att ni inte lyckats få kontakt med Zoe i Wellington, men hon hälsar och önskar er lycka till även på sydön!
Måste säga att "dubbelrummet" ser bättre ut än "enrummaren"!!
Har ni samma funderingar i Australien får ni nog tänka på att faunan är lite annorlunda där. ;-)
Kram kram
Sköt om er
DG

Postat av: Mattias Uncle

Publicerad 2014-01-21 19:22:50

Härliga bilder grabbar - bara lite avis på er resa ...
Bra skrivet också, känns som man är med på ett hörn :-) Sköt om er och njut av livet !
Hälsningar Mats

Postat av: Chrillelinus

Publicerad 2014-01-22 09:56:39

Underbart inlägg! Uppskattar att ni tillgodoser era följares önskemål. Härliga bilder och roligt skrivet. //Chrille

Postat av: Moa

Publicerad 2014-01-22 16:04:01

Men guuud vad roligt och vad fint. Sjukt bra du skriver också Mattias! Grattis till han av er som gick tongariro om han prickade in det en fin dag! Missa för allt i världen inte Milford Sound nere i Fiordlands. Vi lyssnade på the breaking of the felliwship från sagan om ringen soundtracket när vi åkte in där och en enorm dal mellan massiva berg bara öppnade sig framför oss. Inte ett öga torrt i hos någon av oss så att säga haha. En av värdens vackraste platser. Missa inte heller Lake Matheson. Googla det så ser ni att ni inte vill missa den lilla sjön. Om ni är där tidigt på morgonen (tror vi kom dit vid åtta-tiden) så får ni se glittrande dagg överallt och när dimman lättar över sjön och sjön blir spegelblank och reflekterar dom snöklädda bergstopparna i bakgrunden. Finns en stig runt sjön till stället man ska stå på.
Det ska bli så himla kul att läsa och se bilder, hoppas ni lyckas uppdatera fler gånger! :)

Kram Moa

Postat av: Moa

Publicerad 2014-01-22 16:13:20

Om ni inte är hästrädda så borde ni VERKLIGEN VERKLIGEN göra den här ritten. Galet vackert landskap. Kolla hur det ser ut: http://www.dartstables.com/

Man utgår från Queenstown, dom både hämtade oss och skjutsade tillbaka oss dit. Asvärt!

Postat av: Pappa Peter och Tina i Falun

Publicerad 2014-01-22 23:28:37

Vilka äventyr och härliga bilder ni bjuder på, det känns som vi är delaktiga på resan med de fina målande referaten som ni skriver.Det verkar som ni alla trivs med livet och vi är nog alla lite sugna på att vara med er just nu.
Sköt om er och carpe diem !

Hälsningar från ett snöigt och kallt (-10)Falun
Daddy och Tina

Postat av: stor tossig

Publicerad 2014-01-23 06:42:07

Hej grabbar!
Vilken trevlig läsning! En reseskildring som hette duga! Kul att ni hittar så mycket aktiviteter - det blir spännande att följa med intressanta bilder! Ha det fortsatt bra! /Bosse

Postat av: Morbror Grön

Publicerad 2014-01-26 20:22:04

Härligt att ni gör resan till ett stort äventyr. Det är roligt och läsa era stopp och jäklar vad ni får uppleva mycket. Fortsätt med bloggen den värmer i mörka vinter vädret. Kram från oss i Källtorp

Postat av: Faster Jeanette

Publicerad 2014-02-02 18:12:08

Vilken härlig resa ni gör. Kul att kunna följa er och se alla fina bilder. Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela