backpackingfjorton.blogg.se

En reseblogg om tre killar i 20 års-åldern som tänkt resa genom Nya Zeeland, utmed Australiens östkust och besöka några länder i Sydostasien.

Västkusten och söderut

Publicerad 2014-02-11 06:49:34 i Allmänt,

För att ta vid där förra inlägget slutade så lämnade vi som sagt Kaikoura bakom oss med nöjda miner efter att ha fått sett det vi kom dit för. Härefter tog vi ny fart längs den sköna stillahavskusten ner till Christchurch, som är landets andra största stad. Här blev det endast en kort visit på ynka två timmar eftersom den spontana känslan hos alla tre var att stan var ganska grå och livlös, varför vi illa kvickt flydde ut på vägarna igen. Ny kurs sattes istället mot västkusten och sydalperna. Där hade vi tänkt oss att se någon av de kända glaciärerna Franz Josef eller Fox Glacier och därefter följa alpvägen ner till vårt sista stopp i landet, Queenstown.

Tre, fyra dagar efter besöket i Christchurch hade vi hunnit ner till glaciärerna efter att ha korsat sydalperna genom den vackra bergspassagen Arthur's Pass. 
Franz Josef blev sedan den glaciär som vi till slut bekantade oss mest med. Vissa av oss tog saken till högre höjder och gjorde ett skydive över just denna, medan andra besökte den till fots i betydligt lugnare takt.
Ett annat stopp vi hann med på vägen ner till Queenstown var sjön Lake Matheson. Enligt ryktesvägen skulle den vara sagolik vacker då den under klara  och vindstilla dagar speglar de majestätiska bergen i bakgrunden. Passande nog hade vi vid besöket vädergudarna på vår sida och fick se sjön precis så fantastisk som enligt beskrivningarna. Och sagolikt var bara förnamnet. 

Omgivna av snötäckta berg och turkosa sjöar var fokusen på körbanan emellanåt svår att upprätthålla de sista milen ner till Queenstown. Men till sist lyckades vi ändå nå fram till vår slutstation utan minsta lilla skråma.
Framme i Queenstown sen strosade vi till en början bara runt och tog det lugnt. Men lugnet skulle det snabbt bli slut på. Staden är ju absolut inte känd för att vara lugn utan tvärtom som en av de mest fartfyllda platserna i världen. Så efter ett par dar tog vi mod till oss och lättade på våra inre spärrar och bokade varsitt bungyjump, som vi haft gnagande i oss ända sen vi landade på nya zeeländsk mark. 
Bungyn skedde sedan på självaste nationaldagen den 6 februari, vilket vi tyckte var ett lämpligt sätt att fira extremsporternas hemland på. Och vilken känsla det var! Att helt handlöst bara slänga sig ut de 134 metrarna över Nevis River genom en kabin hängandes i en stålvajer mitt emellan två berg. Riktigt häftig och omskakande upplevelse!

Med bungyhoppet i kroppen kunde vi äntligen andas ut och skjuta det åt sidan för att enbart fokusera på att göra den sista tiden i landet så bekväm som möjligt. Vi bestämde oss därför för att göra en sista avstickare ut till nationalparken Fiordland och en av landets mest kända sevärdheter, fjorden Milford Sound. Här åkte vi en båttur genom hela fjorden ut till det tasmanska havet och tillbaka in igen. För egen del var vyerna under turen bland det finaste jag sett. Kontrasten mellan det klarblå vattnet och de höga bergen som störtade rakt ner i fjorden var verkligen storslaget.

När detta var gjort rullade vi återigen tillbaka till Queenstown, som jag för övrigt tror att alla i gänget blivit lite smått förälskande i vid det här laget. Framförallt pga den härliga atmosfär som ligger i luften. Folket är glada och stan är levande både dag som natt! Gatumusikanter och gatuunderhållare står i alla hörn och kanter och höjer upp stämningen bland de förbipasserande. I hamnen kan man sitta i timmar och bara titta ut över vattnet och bergen i horisonten medan man lyssnar till ljudet av en trubadur och då och då får skymta en och annan fallskärmshoppare som svävar ovanför en. Kort och gott ett toppenställe.

För stunden pågår det nedräkning för vår vistelse i landet då det om ett par dar är dags att säga adjö till detta vackra land för att blicka framåt mot nästa kapitel på resan, nämligen Australien. Här ska vi resa längs östkusten från Sydney till Cairns och förhoppningsvis kunna få hälsa på nån känguru eller två, testa våra surfarförmågor, lapa en hel del sol samt bege oss under ytan för att betrakta en av jordens finaste undervattensliv. 

Lite bilder från sydön!

Abel Tasman Nationalpark.

Paus efter vandring i Abel Tasman NP.


Val-safari i Kaikoura.


Delfinstimm i Kaikoura.


Åter på vägarna efter Christchurch.


Arthur's Pass

En av många rastplatser längs vägen.

Älv någonstans i sydalperna.


Franz Josef Glacier.


Tidig morgon vid Lake Matheson.

Queenstown från ovan.

Utsiktsplats i Queenstown.


Strandhäng i Queenstown.


Pianist vid kajen.


Gatukonst i hamnen.

Milford Sound.

Säl-familj i Milford.


Vattenfall i Milford Sound.


För den som vill se bungyhoppen hittar ni dem via länken nedanför! Ordningen är densamma som på hopp-dagen.




//Mattias


Kommentarer

Postat av: Mamma och Pappa Grön

Publicerad 2014-02-11 12:59:22

Äntligen!

Oj, som vi har väntat på en uppdatering av denna blogg - men vi förstår att ni haft fullt upp med att uppleva både det ena och andra på er äventyrsresa. Att se filmerna från era Bungy Jumps gör att man känner ömsom varma och kalla rysningar längs kroppen. Kalla för att det ser så otroligt högt ut - varma för den vetskapen om att allt har gått bra och den fantastiska upplevelse ni fått vara med om. Återigen fantastiskt enastående, fina, häftiga, och insäljande bilder ni levererar. Jag tror att fler med mig kommer att bege sig till detta otroligt vackra land i framtiden.
Ha nu en bra avslutning av er tid på Nya Zeeland och lycka till med nästa del på ert äventyr - vi ses i Australien!!!
DG

Postat av: Jonas Englund

Publicerad 2014-02-11 17:41:44

Hallå grabbar, så jäkla häftiga filmer med bungy jumpen. Det ser ut som ni har det riktigt bra😃Jag är rejält avundsjuk på er😉 Ha det fortsatt bra därborta.

Postat av: Faster Jeanette

Publicerad 2014-02-11 23:01:12

Oj vilka upplevelser ni har på er resa! Hit vill jag också åka. Grymma bilder, riktiga proffsfotografer är ni. Härligt att se era bungyhopp. Modigt!
Ha det fortsatt bra på er resa. Ser fram emot att följa er i Astralien. Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela